Spazio Italia - Radio Timisoara

Spazio Italia - Radio Timisoara

15/03/2020

Scrisoare deschisă către Primul Ministru al României

FucinaLogotrasparent

Scrisoare deschisă către Primul Ministru al României

Stimate Dmnule Prim-Ministru Ludovic Orban,

Asociațiile culturale italiene Fucina Italiana Francesco Griselini – care operează în orașele Timișoara și Arad și Italiani în Bihor – care operează în Oradea, având în vedere măsurile excepționale de prevenire și combatere a răspândirii virusului COVID-19, prin instituirea stării de urgență decretată de Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, prin această scrisoare, doresc, în mod respectuos, să atragă atenția Domniei Voastre și a întregului Guvern, cu privire la unele dintre problemele care afectează întregul sector productiv al companiilor noastre, cu majore consecințe negative pentru econimie.

Susținem și suntem cu totul de accord cu aceste măsuri și le considerăm nu doar necesare, ci și imperative pentru a fi limitată, pe cât posibil, răspândirea necontrolată a virusului menționat nu doar în țara noastră, ci și în întreaga lume. Tocmai din acest motiv, angajamentul nostru va fi total și, acolo unde este posibil, vom face tot ceea ce ne stă în putință să sprijinim, cu idei și sugestii noi, inițiativele adoptate de România.

În acest spirit de strânsă și deplină colaborare, ne permitem să tragem un puternic semnal de alarmă asupra repercusiunilor economice pe care aceste măsuri le vor avea asupra companiilor noastre care, la fel ca toate celelalte companii din alte țări care operează în România, contribuie activ la dezvoltarea socială, culturală și economică a țării.

Principala noastră preocupare este îndreptată către angajații noștri, către siguranța lor și măsurile care vor fi impuse prin decretul legislativ. Ca atare, cu respectul cuvenit, ne permitem să subliniem  următoarele:

  • Plata salariilor trebuie să constituie obiectul unei analize atente din partea Ministerului Finanțelor și a Ministerului Muncii întrucăt plata integrală a acestora, atât în ceea ce privește partea referitoare la contribuțiile de asigurări sociale, cât și cea referitoare la salariul net real va fi imposibilă în absența facturărilor aferente, iar din acest motiv vă propunem și vă solicităm:
  1. Suspendarea / eliminarea contribuțiilor la asigurările sociale pentru întreaga perioadă în care va fi în vigoare starea de urgență, cu mențiunea că va fi necesară o perioadă de tranziție estimată la aproximativ patru săptămâni, după sfărșitul stării de urgență;
  2. Fondul de concediere să fie integral plătit de Statul Român (somaj tehnic cu plata îndemnizației de către Statul Român);
  3. Suspendarea tuturor activităților de colectare coercitivă operate de stat de la agenții economici care se află într-o stare normală de activitate, ori nu au activitățile suspendate și / sau nu sunt în proceduri de lichidare voluntare și coercitive.
  4. Luarea de măsuri pentru suspendarea plății ratelor ipotecare și / sau a creanțelor de la bănci.
  5. Luarea de măsuri de suspendare a posibilității de a activa procedurile de insolvență de către creditori pentru societățile care nu pot, în absența cifrei de afaceri, să-și respecte angajamentele comerciale.
  6. Inghețarea generală a tuturor cheltuielilor legate de alimentarea cu energie electrică până la un anumit număr de kilowati/oră și Giga Calorie pe firmă sau companie (cu limitare la minimul necesar pentru a nu deteriora bunurile și echipamentele care nu pot fi oprite complet)
  7. Asigurarea prezenței, în deplină conformitate cu normele de siguranță emise sau care vor fi emise de către ministerul competent, a operatorilor pentru întreținerea echipamentelor și a mașinilor care, din cauza naturii lor tehnice, nu pot fi oprite.
  8. Oferirea de garanții de stat pentru accesul la credit subvenționat, pentru companiile care au fost nevoite să își înceteze activitatea normală de producție din cauza dispozițiilor referitoare la starea de urgență generală atât în ​​România, cât și în țările aflate în criză și în care se află clienții acestor companii. Acest credit subvenționat și garantat trebuie utilizat pentru a menține activități industriale minime în absența totală sau parțială a cifrei de afaceri.
  9. Propunem adoptarea de măsuri urgente pentru a permite accesul la liniile de credit menite să garanteze lichiditatea necesară supraviețuirii companiilor.

 

Domnule Prim-Ministru, întreaga societate românească, inclusiv străinii care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, trebuie să contribuie prin acțiunile lor la succesul acestei importante lupte împotriva COVID-19, din acest motiv întreaga Comunitate italiană va respecta toate regulile și reglementările pe care le va emite Statul Român, prin Parlament și prin Guvernul pe care îl conduceți.

 

Timisoara, 15 martie 2020

Cu aleasă considerație,

în numele Asociației Culturale Fucina Italiana Francesco Griselini,

Gianluca Testa

 

 

Leave a comment

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL